Novembri algusest on põllumajandusministeeriumi eestvedamisel toimunud neli mahetoidu töötuba lasteasutustele. Töötubades räägiti mahetoidust, mahetooraine kättesaadavusest ja selle hankimisvõimalustest. Tippkokkade juhendamisel koostasid lasteasutuste toitlustjad ja majandusjuhatajad olemasolevast mahetoorainest retseptid, kus põhirõhk oli eestimaise tooraine kasutamisel.
Tähelepanu alt ei jäänud välja ka toidu uudsus ja väljanägemine ning võimalikult soodne hind, samuti pakuti toitudele välja lastepärased nimed. Nii valmisidki esimeses, praadide-teemalises töötoas Taigo Lepiku juhtimisel näiteks „Siili pihvid“ ja „Päkapiku struudel“.
Alates tänasest avaldame iga nädal Maablogis ühes töötas valminud mahetoitude retseptid. Esimesena on fookuses praed (NB! kogused on retseptides arvutatud 1 portsjoni kohta) :
Loomaliha struudel paprika kreemi ja küpsetatud õunaga
ehk “Päkapiku struudel”
Struudli taigen:
20 g täistera jahu
30 g jahu
15 g õli
40 g vett
soola
Valmistamine: Segada ained kokku ja lasta seista 1 tund. Sõtkuda umbes 5-8min, elastsuse saavutamiseks. Rullida hästi õhukeseks ja asetada keskele täidis. Rullida kokku, küpsetada ahjus 170C juures 30min
Täidis:
60 g loomahakkliha
20 g hirssi
20 g maapirni
20 g kõrvitsat
10 g sibulat
5 g rosmariini
5 g murulauku
10 g võid
Valmistamine: Hirssi pesta paar korda kuuma veega ja keeta eraldi pehmeks (mitte pesta pärast keetmist). Köögiviljad kuumutada võis, lisada loomahakkliha ja maitsestada. Kuumutada kuni köögiviljad on poolpehmed.
Paprika kreem:
25 g punast paprikat
5 g sibulat
15 g tomatit või 5 g tomatipastat
¼ loorberilehte
5 ml vahukoort
soola, pipart
Valmistamine: Köögiviljad kuumutada potis, lisada 50ml vett, keeta ja püreerida. Lõpus lisada vahukoor.
Küpsetatud õun:
40 g õuna
5 g suhkrut
2 g rosmariini
Valmistamine: Õun koorida, lõigata sektoriteks. Karamelliseerida pannil.
Kaerahelvestega paneeritud talle kotlet selleri-speltakruubiraguu ja röstitud punapeediga ehk “Siili pihvid”
Kotlet:
60 g talle hakkliha
20 g täistera sepikut
20 g toorpiima
2 g küüslauku
10 g keedetud muna
15 g kaerahelbeid
soola, pipart
Valmistamine: Muna riivida ja segada ülejäänud komponentidega. Paneerida kaerahelvestega. Praadida pannil ja küpsetada ahjus.
Selleri-speltaraguu:
50 g juursellerit
25 g speltakruupi
20 ml vahukoort
2 g kuivatatud majoraani
¼ loorberilehte
soola, pipart
Valmistamine: Kruubid leotada 24h ja keeta eraldi loorberiga peaaegu pehmeks. Juurseller koorida ja püreerida. Lisada kruubid, vahukoor ja majoraan. Vajadusel korrigeerida paksust veega. Peaks jääma pudru konsistentsiga.
Röstitud punapeet:
50 g punapeeti
5 g rosmariini
5 g võid
soola, pipart
Valmistamine: Kooritud punapeet lõigata kuubikuteks, maitsestada ja röstida ahjus 180C juures 20-30min.
Margot Pomerants, mahebüroo peaspetsialist