Mahetoidu töötuba: praed

Novembri algusest on põllumajandusministeeriumi eestvedamisel toimunud neli mahetoidu töötuba lasteasutustele. Töötubades räägiti mahetoidust, mahetooraine kättesaadavusest ja selle hankimisvõimalustest. Tippkokkade juhendamisel koostasid lasteasutuste toitlustjad ja majandusjuhatajad olemasolevast mahetoorainest retseptid, kus põhirõhk oli eestimaise tooraine kasutamisel.

Tähelepanu alt ei jäänud välja ka toidu uudsus ja väljanägemine ning võimalikult soodne hind, samuti pakuti toitudele välja lastepärased nimed. Nii valmisidki esimeses, praadide-teemalises töötoas Taigo Lepiku juhtimisel näiteks „Siili pihvid“ ja „Päkapiku struudel“.

Alates tänasest avaldame iga nädal Maablogis ühes töötas valminud mahetoitude retseptid. Esimesena on fookuses praed (NB! kogused on retseptides arvutatud 1 portsjoni kohta) :

Loomaliha struudel paprika kreemi ja küpsetatud õunaga
ehk “Päkapiku struudel”

"Päkapiku struudel" paprikakreemi ja küpsetatud õunaga
“Päkapiku struudel” paprikakreemi ja küpsetatud õunaga

Struudli taigen:
20 g täistera jahu
30 g jahu
15 g õli
40 g vett
soola

Valmistamine: Segada ained kokku ja lasta seista 1 tund. Sõtkuda umbes 5-8min, elastsuse saavutamiseks. Rullida hästi õhukeseks ja asetada keskele täidis. Rullida kokku, küpsetada ahjus 170C juures 30min

Täidis:
60 g loomahakkliha
20 g hirssi
20 g maapirni
20 g kõrvitsat
10 g sibulat
5 g rosmariini
5 g murulauku
10 g võid

Valmistamine: Hirssi pesta paar korda kuuma veega ja keeta eraldi pehmeks (mitte pesta pärast keetmist). Köögiviljad kuumutada võis, lisada loomahakkliha ja maitsestada. Kuumutada kuni köögiviljad on poolpehmed.

Paprika kreem:
25 g punast paprikat
5 g sibulat
15 g tomatit või 5 g tomatipastat
¼ loorberilehte
5 ml vahukoort
soola, pipart

Valmistamine: Köögiviljad kuumutada potis, lisada 50ml vett, keeta ja püreerida. Lõpus lisada vahukoor.

Küpsetatud õun:
40 g õuna
5 g suhkrut
2 g rosmariini

Valmistamine: Õun koorida, lõigata sektoriteks. Karamelliseerida pannil.

Kaerahelvestega paneeritud talle kotlet selleri-speltakruubiraguu ja röstitud punapeediga ehk “Siili pihvid”

"Siili pihvid"
“Siili pihvid”

Kotlet:
60 g talle hakkliha
20 g täistera sepikut
20 g toorpiima
2 g küüslauku
10 g keedetud muna
15 g kaerahelbeid
soola, pipart

Valmistamine: Muna riivida ja segada ülejäänud komponentidega. Paneerida kaerahelvestega. Praadida pannil ja küpsetada ahjus.

Selleri-speltaraguu:
50 g juursellerit
25 g speltakruupi
20 ml vahukoort
2 g kuivatatud majoraani
¼ loorberilehte
soola, pipart

Valmistamine: Kruubid leotada 24h ja keeta eraldi loorberiga peaaegu pehmeks. Juurseller koorida ja püreerida. Lisada kruubid, vahukoor ja majoraan. Vajadusel korrigeerida paksust veega. Peaks jääma pudru konsistentsiga.

Röstitud punapeet:
50 g punapeeti
5 g rosmariini
5 g võid
soola, pipart

Valmistamine: Kooritud punapeet lõigata kuubikuteks, maitsestada ja röstida ahjus 180C juures 20-30min.

Margot Pomerants, mahebüroo peaspetsialist

Kommenteerimine on suletud.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑