Islandi kalandusteadlane: Eestil üsna tõhus kalavarude majandamine

Kalavarude ühisesse majandamisse on sisse kirjutatud huvide konflikt, mis takistab kalandussektori arengut, väidab Islandi Ülikooli professor Ragnar Arnason.

Teisest maailmasõjast alates on kalalaevastikud kasvanud, kasumlikkus langenud ning kalavarud vähenenud. Maailma kalandussektori väärtus on erinevatel andmetel hinnanguliselt ca 90 miljardit USD. Sealjuures puhaskasum on hinnanguliselt 5 miljardit USD ja kalandussektorile eraldatud toetused jäävad suurusjärku 10 miljardit USD.

EL ja teiste riikide kalandustoetused
EL ja teiste riikide kalandustoetused (EL Parlamendi uuring (IP/B/PECH/IC/2013-46)

Kõige hullemas seisus on Arnasoni hinnangul Euroopa Liidu kalandus, jäädes alla Norra, Islandi, Gröönimaa, Kanada, USA ja Venemaa kalandusele. „Euroopa Liit paistab silma teistest riikidest oluliselt suuremate kalandustoetuste poolest,“ ütleb Arnason. Samas hindab ta kalavarude majandamist Eestis üsna tõhusaks.

toetused kg kohta
Toetused 1kg püütud kala kohta

Põhjalikuma ülevaate prof Arnasoni hinnangust Euroopa Liidu kalanduspoliitikale ja tema soovitustest Eesti kalandussektorile saab 27. novembril toimuval IV Kalanduskonverentsil „Uue kalanduspoliitika lävel“ Radisson Blu Hotell Olümpias.

Lisainfo ja ajakava: http://www.agri.ee/tallinnas-tuleb-korgetasemeline-kalanduskonverents/

Professor Ragnar Arnason, Islandi Ülikool

Kommenteerimine on suletud.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑