Mahetoidu töötuba – jõulutoidud

10. detsembril toimus Tallinnas mahejõulutoitude töötuba pr Evelin Ilvese ja Swissotel’i peakoka asetäitja Taigo Lepiku juhendamisel.

Koos lasteasutuste toitlustajatega küpsetati piparkooki Ärma moodi ja porgandikooki. Eesmärgiks oli valmistada jõulutoite kodumaisest mahetoorainest, et koolides (sealhulgas koolipuhvetites) ja lasteaedades soodustada kodumaise mahetooraine kasutamist.

Jututeemaks oli ka, kuidas soodustada otseturustust tootjalt lasteasutustesse ja millised on lasteasutuste võimalused sellele kaasa aitamiseks. Evelin Ilves rääkis arutelu käigus ka välisvisiitide käigus külastatud teiste riikide lasteasutuste toitlustamisest, millest selgus, et tihti näitavad initsiatiivi üles just lasteasutused ise, kes taotlevad projektide kaudu rahastamist paljudele põnevatele tegevustele, sealhulgas talude külastamisele.

Töötuba toimus Põllumajandusministeeriumi tellimusel ja korraldamisel koostöös Tallinna Haridusameti ja Eesti Toiduravi Konsultantide Ühinguga.

Lebkuchen elik Saksa piparkook Ärma moodi

Saksa piparkook Ärma moodi. Foto: Tallinna Haridusamet

3dl speltanisupüüli (või tavalist nisujahu)
300g mandlijahu või jahvatatud mandleid
1spl sidruni või apelsini sukaadi või riivitud koort või apelsinimoosi
1tl ingverit
1tl kaneeli
0,5tl jahv nelki
0,5tl jahv koriandrit
0,5tl jahv tähtaniisi (saab ka ilma)
(maitseainete asemel võib panna 3tl Lebkucheni maitseainet, müügil ökopoodides – sellega on tore ka pühadeliha maitsestada)
0,5tl meresoola
2 muna
1 spl heledat suhkrut
0,5 dl rõõska koort või piima (35% on parim)
3-3,5dl mett
(soovi korral lisada 1 spl mustika-või pohla-või jõhvikajahu Taarapõllu talust)

Glasuuriks kas šokolaadi või tuhksuhkrut, purustatud mandleid, pohlasid.

Sega ühes kausis jahud ja maitseained. Teises kausis vahusta tugevaks vahuks munad suhkruga, lisa sinna mesi, vahukoor (piim) ja sukaad või moos. Sega sisse jahusegu. Kalluta 20-25 cm koogivormi ja küpseta 185 kraadi juures 25 minutit. Kaunista kook šokolaadi või suhkruglasuuriga. Tumedat šokolaadi võib sulatada veevannis, lisada sama koguse vahukoort, pisut vaniljet ja peotäis jämedalt purustatud mandleid. Kuum segu määrida koogile ja poole tunni pärast võib juba nautida.

Margot Pomerants, mahebüroo peaspetsialist

Advertisements

Sildid:,

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: