Lihtne jäätise valmistamise õpetus

Jäätis on  suure toiteväärtusega ning organismi poolt hästi omastatav piimatoode, mis sisaldab piimarasva, valke, süsivesikuid, mineraalaineid, A- ja B-vitamiini, ning D, E ja P rühma vitamiine.

Jäätisetegu. Foto: Eesti Piimandusmuuseum

Jäätisetegu Eesti Piimandusmuuseumis Imaveres. Foto: Eesti Piimandusmuuseum

Jäätist valmistatakse jäätisesegude üheaegsel vahustamisel ja külmutamisel. Läbi aegade on jäätise põhitooraineteks olnud rõõsk koor, suhkur, koorevõi, lõssipulber ja paksendajad. Lisanditeks võib pakkuda kastmeid, marju, puuvilju, vahukoort, alkoholi jne.

Tänapäeval saab jäätist valmistada ka nii, et piimarasv (koor ja/või võirasv) asendada taimerasvaga. Taimerasvast toodetud jäätis on tervislik ja sama hea, kui piimarasva baasil toodetud jäätis.

Lihtne jäätise valmistamise õpetus: 

Koostisosad:

  • 400 ml 35% rõõska koort
  • 1spl suhkrut
  • soovi korral 1tl vaniljesuhkrut
  • 1/2 purki suhkruga kondenspiima

Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks. Edasi vahustades lisa kondenspiim.
Seejärel lisa oma maitsenüanss:

  • kalla segusse jahutatud kohv- ca 150ml kanget kohvi kohvijäätise jaoks, võib ka lahustavat kohvi (pool Nescafe 3 in 1 pakist);
  • mahla vms;
  • tsitrusejäätise jaoks 1 laim ja 1 sidrun – pese viljad korralikult riivi koor, pigista mahl jäätisesse ning lisa riivitud koor,
  • ca 75g riivšokolaadi šokolaaditükkidega jäätise jaoks;
  • marju marjajäätise jaoks: värsked maasikad, vaarikad või mustikad;
  • keedist (soovitavalt haput, näiteks mustsõstar või vaarikamoos) jne;
  • röstitud kookosehelbed;
  • rosinad jne.

Kalla saadud segu kaanega kaussi vms suletavasse nõusse ja aseta sügavkülma. Sõltuvalt nõust ja segu konsistentsist saab mõnusa jäätise 3-8 tunniga.
Sellest toorainest tuleb ca 1,5 l jäätist.

Mai Kukk, Eesti Piimandusmuuseumi teadur

Jäätise valmistamise õpituba Eesti Piimandusmuuseumis
Eesti Piimandusmuuseum pakub külastajatele uue ja huvitava teadmise ning käelise oskuse „Kuidas valmistada jäätist“
Programmi käigus saab tutvuda muuseumi ekspositsiooniga, valmistada jäätist ja kuniks jäätis lõplikult valmib, saab igaüks kujundada endale meelepärase piimapaki. Kes teab – võib-olla just Sinu joonistaud piimapakk on järgmine, mida hakatakse kasutama tööstuses.
Programmi pikkus on 1,5-2 h ja hind õpilasele  3.00 €, täiskasvanule 4.00 €

Täpsem info: Tiina Lippant, +37238 97 533 või http://www.piimandusmuuseum.ee 

Advertisements

Sildid:,

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: