Lihtne jäätise valmistamise õpetus

Jäätis on  suure toiteväärtusega ning organismi poolt hästi omastatav piimatoode, mis sisaldab piimarasva, valke, süsivesikuid, mineraalaineid, A- ja B-vitamiini, ning D, E ja P rühma vitamiine.

Jäätist valmistatakse jäätisesegude üheaegsel vahustamisel ja külmutamisel. Läbi aegade on jäätise põhitooraineteks olnud rõõsk koor, suhkur, koorevõi, lõssipulber ja paksendajad. Lisanditeks võib pakkuda kastmeid, marju, puuvilju, vahukoort, alkoholi jne.

Jäätisetegu.jpg
Jäätisetegu Eesti Piimandusmuuseumis Imaveres 2019. aastal. Foto: Eesti Piimandusmuuseum

Vaata jäätise valmistamise töötoa videot:

Lihtne jäätise valmistamise õpetus

Koostisosad:

  • 400 ml 35% rõõska koort
  • 190-200 g suhkruga kondenspiima

Vahusta koor kondenspiimaga tugevaks vahuks.
Seejärel lisa oma maitsenüanss:

  • ca 75 g riivšokolaadi šokolaaditükkidega jäätise jaoks;
  • marju marjajäätise jaoks: värsked maasikad, vaarikad või mustikad;
  • keedist (soovitavalt haput, näiteks mustsõstar või vaarikamoos) jne;
  • röstitud kookosehelbed;
  • rosinad jne.

Pane saadud segu vahvlitopsidesse ja aseta koheselt sügavkülma. Sellest jäätisesegust saab seitse vahvlitopsi jäätist. Segu võid valada ka kaanega kaussi vm suletavasse nõusse ja sügavkülma panna. Sõltuvalt nõust ja segu konsistentsist saab mõnusa jäätise 3-8 tunniga.

Jäätise valmistamise õpituba Eesti Piimandusmuuseumis

Eesti Piimandusmuuseum pakub külastajatele uue ja huvitava teadmise ning käelise oskuse kuidas valmistada jäätist kui ei ole jäätisemasinat.

Jäätise töötoa programmi käigus saab tutvuda muuseumi ekspositsiooniga, valmistada jäätist lähtuvalt Ehtne ja Huvitav Eesti (EHE) märgise põhimõtetest. Töötuba lõpeb jäätisega maiustamisega.

Eesti Piimandusmuuseumi töötubadele “Giidiga muuseumituur“, „Või ja karaski töötuba“ ja „Kohukese töötuba“ omistati 2017. aastal Ehtne ja Huvitav Eesti (EHE) märgis. EHE märgis on ökoturismi põhimõtetele vastava, loodussõbraliku ja keskkonda säästva, ehedat elamust pakkuva ja pärandkultuuri väärtustava turismitoote/turismiteenuse kvaliteedimärgis. Selle kehtivusaeg on kuni 2020. aasta septembrini.

Videod Eesti Piimandusmuuseumi teistest töötubadest:

Programmide pikkus kõigis neljas töötoas on ca 1,5 tundi ja hind õpilasele 5 €, täiskasvanule 6 €.

Täpsem info:

SA Eesti Piimandusmuuseum

www.piimandusmuuseum.ee

info@piimandusmuuseum.ee

Kommenteerimine on suletud.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: