Kuidas läheb Eesti kalal Saksamaal?

Eesti kalal läheb Saksamaal hästi – näiteks aastatel 2010-2012 suurenes kalatoodete eksport Saksamaa suunal koguseliselt 30% ning väärtuseliselt 70%. Eelmise aasta jaanuarist kuni oktoobrini viidi Eestist põllumajandustooteid Saksamaale 32,6 miljoni euro eest, millest suurima osa moodustas kala. 

„Kalatsirkus“ restorani MEKK koka Nikita Ulitini eestvedamisel tõi Eesti stendile palju uudistajaid. Foto: Rene Suurkaev

„Kalatsirkus“ restorani MEKK koka Nikita Ulitini eestvedamisel tõi Eesti stendile palju uudistajaid. Foto: Rene Suurkaev

Kokku on 2013. a jaanuarist – oktoobrini  Saksamaale eksporditud põllumajandustooteid 32,6 miljoni euro väärtuses, sellest Eestis valmistatud tooteid  27,8 miljoni euro väärtuses.

Kõige rohkem on Eesti toodetest eksporditud külmutatud kala 12,5 miljoni euro väärtuses, sh atlandi väärislõhe 12,3 miljoni euro väärtuses; kuivatatud, soolatud või suitsutatud kala 4,2 miljoni ja vadakut 2,9 miljoni euro väärtuses. Külmutatud kalatooted (lõhe, vähemal määral ka räim) on olnud peamine ekspordiartikkel 2011. aastast alates. Veel 2010. aastal olid peamiseks kaubavahetusartikliks jahutatud kalatooted (kilu ja räim).

Vaata, milliseid kalatooteid presenteerib Eesti Berliinis Grüne Wochel: 

Kalatooted Eesti stendil, Berliinis Grüne Wochel. Foto: Rene Suurkaev

Kalatooted Eesti stendil, Berliinis Grüne Wochel. Foto: Rene Suurkaev

    • Vürtsikilu fileed õlis, DGM Shipping
    • Vürtsikilu filee, DGM Shipping
    • Tallinna kilud, DGM Shipping
    • Sprotid õlis, Voka KT
    • Marineeritud tursk, M.V Wool
    • Marineeritud angersäga, M.V Wool
    • Röstitud silmud „Narva“, Kirderand OÜ
    • Vürtsikad kilufileed, Viru Rand
    • kohafilee, Japs
    • ahvenafilee, Japs
    • räimefilee, Japs
    • Kuumsuitsu angerjafilee, Japs
    • Kipperi anšoovis, Spratfil
    • Käsitsi kooritud krevetid marinaadis, Japs

Põllumajandus-Kaubanduskoja juhi Roomet Sõrmuse sõnul ostavad messikülastajad eriti meelsasti vürtsikilu ja sprotte, tänaseks on messikülastajad näiteks ära söönud ca 3000 kiluleiba vutimunaga. „Kalatsirkuses pakutavale kohafileele on samuti osaks saanud ülim kiitus,“ selgitab Sõrmus.

Täna, 23. jaanuaril toimubki Eesti stendil kalapäev, kus tutvustatakse erinevaid Eesti kalatooteid.

Kohapeal saab uudistada ka, kuidas Võrtsjärve kalur Lauri Koni kalavõrke punub. Foto: Rene Suurkaev

Kohapeal saab uudistada ka, kuidas Võrtsjärve kalur Lauri Koni kalavõrke punub. Foto: Rene Suurkaev

  • Galerii Eesti toidust maailma suurimal toidu- ja põllumajandusmessil: http://goo.gl/QhRKmm
  • Kogu galerii Eesti osalemisest maailma suurimal toidu ja põllumajandusmessil Grüne Woche 2014: http://goo.gl/1lXiuu

Eesti on Grüne Wochel osalenud 1994. aastast ja tänavu on Eesti messi partnermaaks esimesena Balti ja Skandinaavia riikidest.

Messi Internationale Grüne Woche korraldatakse alates 1926. aastast, tänavu on osalemas 70 riiki. Ligi 124 000 m2 laiuvat messi külastab kümne päeva jooksul ligi 500 000 inimest, sh kuni 5000 ajakirjanikku. Messile oodatakse tänavu ka ligi 70 riigi põllumajandusministreid ning põllumajanduse ja toidutööstuse võtmeisikuid.

Tänavu hoolitseb Eesti stendi kujunduse ja korralduse eest Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoda.

Karin Volmer, põllumajandusministeeriumi pressiesindaja

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: