RETSEPTID: Kalanädalal kokka nagu Põhjaka peakokk

Sel nädalal toimub Maaeluministeeriumi ja Kalanduse Teabekeskuse eestvedamisel Eesti toidu kuu raames kalanädal. Viide kooli üle Eesti läheb igal päeval külla tippkokk, kes valmistab söögivahetunniks õpilastele kohalikust kalakasvandusest pärit kalast maitsva roa. Avaldame Maablogis kalanädala avaüritusel Jõgevamaa Gümnaasiumis õpilastele pakutud karpkalaroa ja magustoidu retseptid, mille autor on Põhjaka mõisa kokk Ott Tomik.

IMG_2272
Ürdikoorikuga üleküpsetatud karpkalafilee. Foto: Ott Tomik.

Retseptide kogused on arvestatud viie portsjoni kohta.

Ürdikoorikuga üleküpsetatud karpkalafilee
1 kg luuvaba karpkalafileed
100 g riivsaia
100 g seesamiseemneid
4 spl oliivõli
3 spl hakitud tilli
30 g võid
soola
jahvatatud musta pipart

Sega kausis kokku riivsai, oliivõli, seesamiseemned ja võimalikult peeneks hakitud till – lisa ka näpuotsaga soola. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota sellele karpkalafilee nahk vastu plaati. Maitsesta kalafilee kergelt soola ja pipraga, määri fileele lusikaga veidi toasooja võid. Kata kalafileed riivsaia seguga. Küpseta kalafileed 200 kraadises ahjus umbes 10 minutit.

IMG_3142
Ott Tomik kalanädala avaüritusel Jõgevamaa Gümnaasiumis. Foto: Urmas Glase.

Kõrvitsa-kartulitamp
300 g puhastatud kartulit
500 g puhastatud kõrvitsat
30-40 g võid

Hauta kõrvits väheses soolaga maitsestatud vees, keeda teises potis muredam kartul pehmeks. Kurna kartulid ning vala samasse potti pehmeks hautatud kõrvits. Tambi kartulivispliga kogu segu puruks, lisa või ja vajadusel maitsesta veel soolaga.

Kurgi salat Kreeka jogurtiga
300 g värsket kurki
300 g Kreeka jogurtit
1 spl oliivõli
0,5 sidruni mahl
hakitud petersell
soola
suhkrut
must pipar
seesami ja kõrvitsaseemned

Tükelda kurk suupärasteks tükkideks, lisa veidi soola. Sega eraldi kausis kokku jogurt, oliivõli, sidrunimahl. Maitsesta segu sidrunimahla, soola, suhkru ja musta pipraga. Sega vahetult enne serveerimist jogurti sisse tükeldatud kurk ja hakitud petersell.

IMG_2266
Ürdikoorikuga üleküpsetatud karpkalafilee. Foto: Ott Tomik.

Kohupiima pohlamaius besee ja piparmündiga
200 g kohupiima
100 g vahukoort
100 g kuivataud beseed
200 g pohlasid või muid marju
1 vaniljekaun
3 spl suhkrut või mett
1 spl peeneks hakitud piparmündilehti

Lõika vaniljekaun pikuti pooleks ja eemalda noaotsaga seemned. Lisa seemned vahukoorele ning vahusta see 1 spl suhkuga tugevaks vahuks. Hõõru kohupiim pehmeks eraldi kausis koos 2 spl suhkruga. Tükelda või murra besee väiksemateks tükkideks. Sega ettevaatlikult kokku kohupiim ja vahustatud koor nii, et segu jääks mõnusalt õhuline. Lisa segule 2/3 pohladest ja beseetükid ning sega ettevaatlikult läbi. Jaga segu lusikaga klaasidesse. Kaunista ülejäänud pohlade ja peeneks hakitud piparmündiga.

IMG_3095
Kohupiima pohlamaius kalanädala avaüritusel Jõgevamaa Gümnaasiumis. Foto: Urmas Glase.

Ott Tomik, Põhjaka mõisa kokk

Kogu kalanädala ajakava leiad Eesti toidu veebilehelt.

Kalanädalat korraldab Kalanduse Teabekeskus koostöös Maaeluministeeriumiga ja korraldamist rahastatakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondist 2014–2020.

Septembris kolmandat korda korraldatav Eesti toidu kuu ühendab üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ürituse ja festivali. Toidukuu on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020”, mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Kommenteerimine on suletud.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: